"Білоруська залізниця" ("Беларуская чыгунка" або БЖД) отримала від "Російської залізниці" (РЖД) телеграму з вимогою припинення відправки з 12 серпня вантажних поїздів зі всіх станцій білорусі в напрямку залізничних станцій Орловсько-Курського відділення Московської залізниці. Вимогу передано у зв’язку з наступом ЗСУ у Курській області.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Спільнота залізничників білорусі.

Автори опозиційного білоруського порталу відзначають, що отримана телеграма з повідомленням про неможливість здійснення прийому поїздів від БЖД за вказаним напрямком вже не обмежена терміном дії, а має позначку "до скасування". Ця обставина на невідомий (необмежений) термін припиняє залізничне сполучення з білорусі зі станціями вказаного регіону росії.

"Також фіксується скупчення великої кількості покинутих" поїздів (за кодом 12 - відсутність локомотива) на станціях Смоленської області", - пише Спільнота залізничників білорусі. В РЖД це пояснюють відсутністю необхідної кількості тягового рухомого складу і локомотивних бригад.

За даними журналістів, відсутність тяги в даній ситуації викликана проведенням російською владою масштабного оперативного перекидання військ у напрямку Курської області та передислокацією значної частини парку вантажних локомотивів Московської залізниці для здійснення військових перевезень із центральної частини росії.