Через західні санкції, введені проти рф через розв’язану нею війну в Україні, в країні-агресорі змушені відтермінувати електрифікацію Східного полігону Байкало-Амурської магістралі (БАМ) мінімум на 9 місяців.

Про це, як повідомляє ЦТС з посиланням на Rail.Іnsider, пише Коммерсант.

За інформацією російського видання, держхолдинг "Россєті" не справляється з термінами будівництва електромережевої інфраструктури розширення Східного полігону. Йдеться про три ЛЕП по 500 кВ та підстанції Байкальського кластера (Нижньоангарська - Усть-Кут №1, Нижньоангарська - Усть-Кут №2 і Нижньоангарська - Таксімо). Їх не вдасться побудувати в заплановані терміни через відмову західних компаній від постачання обладнання.

Так, зокрема, американська General Electric відмовилася постачати комплектуючі для вимикачів 500 кВ.

"Тим самим обсяг перевезень Східним полігоном фактично виявиться обмежений поточним рівнем, - зазначає видання. - Відчутний дефіцит пропускних потужностей може виникнути, якщо електропостачання не запустять до кінця третього кварталу 2023 року".

Російські експерти не виключають, що терміни здачі об’єктів енергопостачання будуть додатково змінені від вже оголошених 9 місяців.

Відзначимо, що в умовах санкцій БАМ став відігравати для рф одну з ключових ролей, оскільки на нього і на Транссиб були переспрямовані вантажопотоки з західного напрямку.

Читайте також РЖД зупиняє проект Північний широтний хід