Корпус корвету "Гетьман Іван Мазепа", майбутнього флагману Військово-морських сил ЗСУ, зроблений зі сталі, яку ще до повномасштабної війни виготовили на ММКІ та "Азовсталі" Групи "Метінвест", пише ЦТС.

"Зазвичай кораблі стають відомими після звершень чи пригод - як Колумбова "Санта Марія" чи Нансенів "Фрам". Однак "Гетьман Іван Мазепа" ввійшов в історію ще до спуску на воду. Основа майбутнього флоту ВМС України, перший корвет типу Ada, він зроблений зі сталі маріупольських комбінатів "Метінвесту"  - легендарних "учасників" оборони Міста Марії", - йдеться в повідомленні. 

Корвет -клас багатоцільових військових кораблів ближньої морської зони, призначених для дозорної й конвойної служби, протичовнової та протиповітряної оборони військово-морських баз і пунктів базування. Один із найчисельніших класів сучасних бойових кораблів.

Корвет заклали на турецькій корабельні компанії RMK Marine Shipyard у вересні 2021 року, "Метінвест" передав на виготовлення корвета 1000 тонн гарячекатаного листа. Частину партії привезли напряму з Маріуполя (сталь ММКІ), іншу - з італійського Metinvest Trametal, де прокат виготовляли з азовстальських слябів.

Другого жовтня "Гетьман Іван Мазепа" урочисто зійшов на воду у Стамбулі. 

Згодом корвет отримає сучасне озброєння й стане до лав стане до лав Військово-морських сил ЗСУ. 

Корвети типу Ada - це сучасні кораблі прибережної зони. Вони виконують протичовнові операції та патрулювання у відкритому морі. У їх конструкції широко використовують принципи стелс-технологій – зниження помітності в радіолокаційному, інфрачервоному та інших спектрах спостереження.

Вперше корабель такого типу побудували на військово-морській корабельні Стамбула у 2008 році. Тоді він коштував приблизно 260 мільйонів доларів. Конструкція та бойове застосування корвета типу Ada подібні до американських берегових кораблів типу Freedom, розроблених фірмою Локхід Мартін. Однак човни турецького проєкту мають потужніше озброєння, радарні й сонарні системи, тоді як американські - швидші, а їх конструкція модульна.