Через незадовільну роботу російських інспекторів, що входять до складу Стамбульського координаційного центру, черга з суден, які очікують дозволу на прохід до українських портів за аграрною продукцією, за останні дні збільшилася.

Як пише ЦТС, про це стало відомо від учасників ринку та з джерел в МІУ.

Зокрема, констатується факт, що в останні тижні суттєво погіршилася робота Координаційного центру. А з російської сторони висуваються додаткові вимоги, які протирічать "зерновій ініціативі".

За даними, які отримав ЦТС, станом на 25 жовтня черга з суден біля Босфору в бік українських портів вже складала 175 одиниць.

Через штучну чергу, як відзначили представники портової галузі, доступні українські портові потужності  в рамках "зернової ініціативи" зараз використовуються лише на 20-25%.

Нагадаємо, двома днями раніше МЗС України звинуватило російську сторону в саботуванні роботи "зернового коридору". "Починаючи з 14 жовтня 2022 року російські інспектори Стамбульського спільного координаційного центру значно подовжили час перевірки суден, які прямують до портів України для зернових вантажів або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення. В результаті понад 165 суден застрягли в черзі біля протоки Босфор, і ця кількість продовжує зростати щодня", - заявили в МЗС.