Міністерство закордонних справ України звинувачує рф у діях, що призвели до затримки роботи "зернового коридору" через Чорне море.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію МЗС.

"Починаючи з 14 жовтня 2022 року російські інспектори Стамбульського спільного координаційного центру значно подовжили час перевірки суден, які прямують до портів України для зернових вантажів або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення. В результаті понад 165 суден застрягли в черзі біля протоки Босфор, і ця кількість продовжує зростати щодня", - йдеться в повідомленні.

У МЗС зазначили, що мають підстави вважати, що затримки з перевірками росією суден зернової ініціативи є політично мотивованими. Нещодавно російське керівництво без законних підстав намагалося поставити під сумнів "зерновий коридор", вимагаючи нових пільг за згоду продовжити угоду.

"Дії росії підривають глобальну продовольчу безпеку. Затримки перевірок вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 млн тонн зерна", - додали у міністерстві.

Відомство закликаєло міжнародне співтовариство, зокрема країни Африки та Азії, які покладаються на експорт зерна з України, вимагати від росії негайно припинити ці штучні затримки в перевірках суден зернового коридору. 

Україна також звернулася до Секретаріату Спільного координаційного центру з проханням терміново врегулювати зволікання з боку росії, зокрема шляхом збільшення кількості інспекторів у протоці Босфор.