Норвезька поліція посилила заходи безпеки навколо морських газових і нафтових установок після виведення з ладу внаслідок можливих диверсій газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у Балтійському морі.

Як пише ЦТС з посиланням на Gospodarka morska, про це сьогодні проінформували в штаб-квартирі поліції Норвегії. Також в середу норвезька компанія Equinor оголосила про посилення заходів безпеки.

"Ми підвищили рівень готовності до надзвичайних ситуацій у Норвегії, впровадивши заходи безпеки на наших офшорних і берегових установках", - заявили в Equinor без додаткових подробиць.

Поліція Норвегії також не повідомила про характер посилених заходів безпеки.

Норвезька профспілка працівників газового та нафтового секторів заявила, що її члени стурбовані можливими диверсіями на норвезьких установках. "Нам потрібні докази того, що уряд і компанії вживають заходів для підвищення безпеки на морі, можливо, шляхом розміщення військових кораблів", - відзначили в профспілці.

Крім того, сьогодні стало відомо, що в Латвії на тлі інциденту в Балтійському морі вживають заходів для запобігання можливим загрозам для критичної інфраструктури, зокрема енергетичної системи.

Президент Латвії Егілс Левітс заявив в середу, що "росія почала новий етап агресії, завдавши шкоди газопроводу "Північний потік". За його словами, НАТО готове до цього і вже ведуться "відповідні консультації" з цього питання.

Міністр оборони Латвії, в свою чергу, заявив, що газопроводи підірвали як "диверсію в безпосередній близькості від території НАТО". А глава МЗС країни Едгарс Рінкевичс сказав, що "диверсію на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" слід класифікувати як найсерйозніший інцидент з точки зору безпеки та екології в Балтійському морі. "Схоже, ми вступаємо в новий етап гібридної війни", - додав він.

Нагадаємо, що наразі точно невідомо, хто і з якою метою здійснив підриви підводних газогонів. Але найчастіше висувається припущення, що це зробили росіяни для дестабілізації ситуації на газовому ринку.