За ініціативою російської компанії після початку повномасштабної війни рф проти України в Сербії було накладено арешт на флот Українського Дунайського пароплавства, а одне судно навіть було затримане. За апеляційною скаргою української сторони вдалося зняти незаконний арешт з більш ніж двох десятків суден УДП і тепер флот Пароплавства знову може працювати на сербській ділянці Дунаю і вище.

Як пише ЦТС, про цю ситуацію розповів т. в. о. генерального директора Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко.

Згідно з оприлюдненою ним інформацією, ще до початку російської агресії у УДП виникла заборгованість перед постачальником бункерувальних послуг в Сербії NIS GAZPROM NEFT (власниками якої є "Газпром" і "Газпром Нєфть"), яка розглядала цю заборгованість як поточну та не мала претензій щодо її погашення.

Після 24 лютого NIS GAZPROM NEFT звернулася до УДП з вимогою погасити заборгованість. УДП повідомила постачальника палива, що кошти не можуть бути сплачені в зв'язку з агресією росії та обмежувальними заходами українського уряду щодо розрахунків з російськими компаніями.

Після цього, за словами Дмитра Москаленка, NIS GAZPROM NEFT вдалося отримати досудове рішення про накладання арешту на флот Українського Дунайського пароплавства. А в червні одне з суден УДП навіть було затримано у сербському Велико-Градіште.

"Таким чином, підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але і вище по Дунаю", - пояснив керівник УДП. Але завдяки зусиллям МЗС, МІУ, Посольства України у Сербії, арешт флоту був знятий. Зараз компанія знову може працювати на всіх ділянках Дунаю.

При цьому, як проінформував Москаленко, "в портах Сербії ще залишаються затриманими два наших судна, розгляд апеляційної скарги по яким триває". Питання по ним вирішується.

"Блокувати флот допомагають колаборанти в Україні - вони розповсюджують фейки та свідомо дискредитують українську сторону, послаблюючи позицію УДП в судах. За попередньою інформацією, з росіянами співпрацює один з екс-керівників УДП. Але, звісно, остаточні висновки за силовими структурами та судом", - резюмував т. в. о. генерального директора Українського Дунайського пароплавства.

Раніше Москаленко повідомляв, що флот УДП зараз працює лише на нижній ділянці Дунаю через відсутність опадів та аномальне мілководдя на річці.