ВАТ "Російські залізниці" (РЖД) під приводом створення єдиної системи моніторингу ціноутворення в усіх ланках транспортного ланцюга зажадало від приватних вагонних операторів регулярного надання фінансової інформації, зокрема, щодо ставок.

Про це пише ЦТС з посиланням на Комерсант.

В листі заступника гендиректора РЖД Олексія Шила до Мінтрансу рф говориться, що в той час як тарифи для РЖД встановлюються державою, "решта учасників ринку (оператори рухомого складу, морських терміналів, судноплавні компанії) при визначенні тарифів та доступності послуг, що надаються, насамперед орієнтуються на власний прибуток, часто не враховуючи інтереси держави та соціальну значущість забезпечення перевезень окремих номенклатур вантажів". З огляду на це російська залізнична монополія пропонує регуляторно зобов'язати операторів рухомого складу надавати їй дані про ставки або дати їй право збирати таку інформацію після прийняття заявок на перевезення.

Представники бізнесу вже відзначили, що такі пропозиції РЖД більше схожі на чергову спробу монополії створити у своїй особі "мегарегулятора".

Приватні оператори вважають, що, на відміну від держоргану, який не веде господарську діяльність, РЖД працює на цьому ринку, і створення системи моніторингу дасть монополії доступ до інформації, що представляє в тому числі комерційну таємницю інших компаній, що працюють у тому ж сегменті. Відзначається, що спроби РЖД закріпити за собою регуляторні функції "зміщують фокус уваги з проблемних питань самої РЖД як господарюючого суб'єкта, до яких належить і нестача тяги, і проблеми розвитку Східного полігону, і стан інфраструктури".

Нагадаємо, раніше в росії запропонували передати в управління РЖД вагони приватних операторів для вирішення "державних задач".