СБУ встановила зрадників, які допомогли росії викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна з тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей.

Як пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

"Служба безпеки України задокументувала злочинну діяльність осіб, причетних до незаконного вивезення 650 тис. тонн українського зерна вартістю понад 200 млн дол. із тимчасово окупованих територій півдня нашої держави", - повідомив речник спецслужби.

За його словами, встановлений весь ланцюжок причетних: від зрадників, які підписали дозволи на вивіз зерна, до всіх членів екіпажу 10 суден рф, на яких транспортують награбоване.

"Так, СБУ задокументувала злочинну діяльність і вже повідомила про підозру наступних фігурантів: Євгена Балицького - керівника російської окупаційної адміністрації на захопленій частині Запорізької області, Олександра Сауленка - самопроголошеного виконувача обов'язків мера міста Бердянська, Володимира Стельмаченка - директора Бердянського морського порту, - уточнив Дехтяренко.

Вони повідомлені про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 8 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ст. 111-2 (пособництво державі агресору), ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Також, як повідомив Дехтяренко, накладено арешт на майно, у тому числі чотири повітряні судна малої авіації, що перебувають у Київській області, та корпоративні права, що належать Балицькому та його родині, на загальну суму понад 149 млн грн.

Водночас встановлені інші учасники цієї схеми, яким також планується повідомитии про підозри.

"СБУ встановила, що колаборант Балицький видав "розпорядження", на підставі якого на окупованих територіях було запроваджено тимчасову адміністрацію. У результаті псевдопідприємству "Державний зерновий оператор" було незаконно передано майно семи агропромислових комплексів та зернових терміналів на території Запорізької області", - зазначив речник СБУ.

Крім того, як розповів спікер Служби, Сауленко спільно зі Стельмаченком забезпечили вилучення зерна зі складів та завантаження його на морське судно Zhibek Zholy під прапором росії.

Також оперативниками задокументовано вивезення морським транспортом викрадених з тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей українських зернових через морські порти й термінали, розташовані на тимчасово окупованій території Криму

До зазначеної протиправної діяльності російською стороною залучені морські судна під прапорами росії та Сирії. Втім, завдяки реагуванню СБУ, незаконного відвантаження викраденої пшениці вдалося запобігти. Зокрема, на зазначені судна та зернову продукцію, яку вони транспортують, українським судом накладено арешт", - розповів спікер.

За його словами, Туреччина, Єгипет та Ліван відмовилися й відмовляються приймати та розвантажувати зазначені морські судна.

Оперативники СБУ встановили ще п'ять іноземних морських суден, які незаконно вивозять зерно з морських портів тимчасово окупованих українських територій і на які планується накладення арешту.

"У рамках міжнародного співробітництва з правоохоронними органами США, Туреччини, Лівану та інших держав йде спільне розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, у тому числі арешту морських суден, що перевозять крадене українське зерно, у портах їхнього призначення", - підсумував речник СБУ.

Нагадаємо, увечері 3 липня суд міста Тріполі (Ліван) зняв арешт із суховантажа Laodicea, на борту якого перебувають крадені український ячмінь та борошно, та дозволив йому залишити порт.