Увечері 3 серпня суд у Лівані анулював свої попередні рішення, які забороняли балкеру Laodicea залишати порт Тріполі та проводити вивантаження.

Як пише Ліга, про це посол України в Лівані Ігор Осташ повідомив Крим.Реалії.

Він відзначив, що це рішення "стало несподіваним для українських дипломатів".

"Ми практично зловили їх за руку, але, на жаль, рішення суду сьогодні надвечір нас дуже здивувало", - сказав посол.

Суд анулював усі попередні рішення та дозволив судну відплисти до Сирії.

"Це означає, що вони просто тікають. Ганебно тікають із Лівану", - констатував Осташ.

За кілька годин перед цим посол опублікував у Facebook докази того, що суховантаж Laodicea завантажений борошном із тимчасово окупованого росією Бердянська.

"Ми отримали беззаперечне свідчення, що борошно, яке везло Laodicea, було не з росії, а з окупованого Криму", - повідомив посол.

На підтвердження він опублікував дві фотографії - з маркуванням мішків, на яких виробником продукції прямо вказано елеватор у Червоногвардійському, що в тимчасово окупованому Криму, та з трекінгом перевезення пшениці з окупованого Бердянська до Червоногвардійського.

На рішення ліванського суду офіційною заявою вже відреагували в Міністерстві зовнішніх справ України. Там вважають, що таким чином Ліван заохочує продовження російських крадіжок і відштовхує від себе Україну як партнера.

За словами дипломатів, попри надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України.

"Зазначене рішення фактично заохочує росію до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності. Крім того, таким рішенням Ліван фактично підриває власну продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера", - йдеться в заяві.

У відомстві Дмитра Кулеби наголосили, що Україна завжди докладала зусиль для забезпечення продовольчої безпеки Лівану: була на першому місці серед експортерів зерна до цієї країни у 2021 році, а перше з 24 лютого судно із зерном з Одеси прямує саме до Лівану.

Крім того, в координації з українськими власниками вкраденого вантажу на Laodicea Україна пропонувала ліванській стороні купити борошно та ячмінь за пільговою ціною. Натомість рішення суду Триполі дозволило підсанкційному судну безперешкодно залишити порт цього міста з краденим вантажем.

МЗС України закликало Ліван скасувати рішення про зняття арешту та вжити заходів, щоб не допускати надалі спроб використання цієї країни для оборудок із краденим українським зерном.