24 серпня Посольство України в Лівані звернулося до влади країни з закликом заборонити швартуватися в порту ліванського Тріполі судну Finikia, яке належить транспортному агентству уряду Сирії та перевозить крадене росіянами українське зерно.

Як пише ЦТС з посиланням на Reuters, за інформацією української сторони, Finikia транспортує 6 тис. т кукурудзи з порту Севастополь, куди зерно потрапило з тимчасово окупованих територій України.

У ноті міністерствам транспорту, фінансів і економіки Лівану, а також митному управлінню Посольство України стверджує, що кукурудзу "викрали зі сховищ у Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях".

Українські дипломати заявили, що судно порушує міжнародне право, і висловили сподівання, що Ліван "не дозволить зайти вищезгаданому вантажному судну Finikia до портів Лівану для продажу вкраденого українського зерна".

Як відзначають західні журналісти, це не перший випадок, коли Україна попереджає Ліван про вкрадений зерновий вантаж, і не перший випадок, коли операцію пов’язують із Сирією. Уряд Сирії тісно співпрацює з росією, і минулого року кілька суден, підозрюваних у перевезенні вкраденого українського зерна, регулярно вимикали AIS неподалік від сирійських територіальних вод.

За даними MarineTraffic і джерела в порту Тріполі, 24 серпня судно в порту Тріполі не швартувалося. Станом на 15:00 25 серпня Finikia не надсилала даних про своє місцезнаходження вже 2 доби.