Президент України Володимир Зеленський у ході робочої поїздки до Одеської області ознайомився з процесом завантаження українського зерна на судно-зерновоз для подальшого експорту.

Навантаження проходило в порту Чорноморськ. Про це пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Перший корабель завантажується від початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт запрацював", - констатував Зеленський.

За його словами, експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох суден, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.

При цьому він зазначив, що Україна чекає від партнерів - представників Організації Об'єднаних Націй і Туреччини - сигналів про початок транспортування зерна, яке може розпочатися найближчими днями.

"Наша сторона повністю готова. Усі сигнали ми передали партнерам - ООН і Туреччині, і наші військові гарантують ситуацію з безпекою. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв'язку з турецькою стороною та ООН. Чекаємо від них сигналу, що можна починати", - розповів президент.

Зеленський переконаний, що розблокування експорту українського зерна дозволить уникнути дефіциту продуктів, а також голоду та політичного хаосу в країнах, які потребують харчових продуктів.

"Для нас важливо, щоб Україна залишалася гарантом світової продовольчої безпеки", - наголосив він.

Разом із Зеленським із процесом навантаження зерна ознайомилися представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема, посол США Бріджіт Брінк, посол Великобританії Мелінда Сіммонс, посол Італії П'єр Франческо Дзадзо, посол Канади Лариса Галадза, посол Німеччини Анка Фельдхузен, координатор системи ООН Оснат Лубрані.

011

012

Президент також провів зустріч із представниками дипломатичного корпусу, під час якої було обговорено питання експорту зерна та міжнародної підтримки України.

Крім того, Зеленський відвідав українських захисників, які проходять лікування в одному з медичних закладів. Серед пацієнтів лікарні, зокрема, громадянин Іспанії, який захищає Україну в лавах Інтернаціонального Легіону.

Раніше посол Великобританії Мелінда Сіммонс опублікувала групове фото дипломатів на фоні судна Polarnet, зазначивши, що вони перебувають в Одесі. Пізніше зясувалося, що йшлося про Чорноморськ, звідки першим по щерновому коридору, за даними ЗМІ, має вирушити болгарський балкер Rojen.