Посли країн "Великої сімки" в Україні прибули до Одеської області та наголошують на важливості угоди про експорт агропромислової продукції через українські порти.

Як пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомила посол Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії Мелінда Сіммонс.

"Мої колеги-посли G7 і я перебуваємо в Одесі разом із Туреччиною, щоб ще раз наголосити на важливості угоди за посередництва ООН, що дозволяє вивозити продовольство з України. Росія має поважати угоду", - зазначила Сіммонс у п'ятницю.

Як відомо, під егідою ООН Україна та Туреччина 22 липня підписали у Стамбулі угоду про відновлення безпечного експорту українських зернових Чорним морем.

Вранці 23 липня російські окупанти атакували Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". У МЗС України заявили, що рф ракетним ударом по порту Одеси поставила під сумнів домовленості, дані нею ООН і Туреччини в "зерновому" договорі. В ООН засудили авіаудари по Одесі, пославшись на зобов'язання, взяті сторонами на церемонії підписання у Стамбулі.

За даними ЗМІ, першим по зерновому коридору пройде болгарське судно з вантажем кукурудзи з порту Чорноморськ.