Голова наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко днями повідомив у Facebook, що в ході доставки з Данії мобільного шпиталю для Київської області зникли контейнери, в яких транспортувалося обладнання лікарні.

"Ми зʼясували, що "Укрзалізниця" поцупила в нас 12 двадцятифутових контейнерів, в які був упакований шпиталь. Вони вже третій місяць колесять залізницею по Україні, а на офіційну вимогу повернути поцуплене - нам розповідали, що "тара" нам не належить і врешті-решт запропонували заплатити за доставку контейнерів до Києва", - написав Друзенко.

ЦТС попросив АТ "Укрзалізниця" прокоментувати ситуацію, що склалася. На що в залізничній компанії повідомили, що в рамках сприяння волонтерам з початку війни УЗ перевезла майже 7 тисяч вагонів, включаючи 11 контейнерів з допомогою від уряду Данії. В компанії переконують, що довезли вантаж за всіма правилами - передали від власника вантажу до тих, кому власник вантажу доручив його забрати. 

"Ані пан Друзенко, ані згаданий ним добровольчий мобільний шпиталь ім. Пирогова, не фігурують в документах, які ми отримали разом з проханням перевезти обладнання для лікарні. У строгій відповідності з правилами ми передали обладнання на початку березня відповідальному отримувачу: Львівській обласній військовій адміністрації. На жаль, власник контейнерів не надав нам інформації, кому передати їх після перевезення госпіталю та ліків. "Укрзалізниця" в таких випадках використовує контейнери для перевезення гуманітарної допомоги. І повертає власнику або визначеному документами його представнику одразу після такого звернення", - повідомили в АТ УЗ.

"На жаль чи на щастя ми не можемо передавати ані гуманітарну допомогу, ані контейнери на підставі блогів чи постів в соціальних мережах. Ми робимо це тільки на підставі документів. Як тільки власник контейнерів, які перевезли лікарню, надішле нам відповідного листа, ми з радістю їх віддамо тому, хто буде зазначений в цьому листі", - резюмували в "Укрзалізниці".