10 червня міністр фінансів України Сергій Марченко та президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо підписали Угоду про внесення змін до Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці "Електрифікація залізничного напрямку Долинська-Миколаїв-Колосівка"). Також голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін та Оділь Рено-Бассо підписали Угоду про внесення змін до Угоди про надання позики в рамках Проекту.

Як передає ЦТС, цими змінами частина кредиту ЄБРР на зазначений проект електрифікації в обсязі 50 млн євро буде спрямована на забезпечення ліквідності для фінансування критично важливих потреб "Укрзалізниці" в умовах війни.

Перепрофільована частина кредиту ЄБРР буде забезпечена гарантією Європейського фонду сталого розвитку (ЄФСР), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС.

"Це рішення є першим кроком у новому "Плані Маршалла" для відбудови України. Ці перші 50 млн євро допоможуть "Укрзалізниці" впоратися із значною шкодою, якої росія завдає щодня. Ми повинні зосередитися не лише на забезпеченні стійкості нашої праці, а й на відбудові економіки країни. Ми продовжуємо реалізовувати рішення для збільшення обсягу вантажних перевезень і забезпечення українцям можливості повернутися додому. Ця робота є критично важливою для забезпечення нашої стабільної ліквідності", - прокоментував голова АТ УЗ Олександр Камишін.

ЄБРР раніше погодився надати УЗ 150 млн на модернізацію та електрифікацію дільниці Долинська-Миколаїв-Колосівка, а також відповідної інфраструктури.

Кошти цього первісного кредиту, як зазначили в "Укрзалізниці", поки що не використані.

Нагадаємо, що кредитна угода про електрифікацію вказаної ділянки була ратифікована Верховною Радою ще в 2019 році. Однак за наступний період до практичної реалізації проекту УЗ так і не приступила. В січні 2022 року МІУ просило ЄБРР і ЄІБ про скасування тендерної процедури по першій фазі проекту - Долинська-Миколаїв.