Партнерський проєкт

Впровадження проєкту е-ТТН в Україні здійснюється за підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".

Сервіс з використання електронних товарно-транспортних накладних, який запроваджується в Україні, не вдасться зробити безкоштовним, але його вартість буде співставна з ціною відправки нинішніх ТТН поштою.

Як передає ЦТС, про це розповіли у Міністерстві інфраструктури України.

У відомстві пояснили, що не можуть зробити сервіс безкоштовним з тієї причини, що потрібно нести витрати як системі електронного документообігу, так і державі - на підтримку цієї системи.

"Але ми розуміємо, що фінансове навантаження має бути спвіставне з тим, яке є сьогодні. Зараз бізнес передає підписані ТТН поштою, і ця сума варіюється в залежності від поштового оператора, пакета документів та відстані від 14 грн і вище. Були проведені консультації серед провайдерів ЕДО про те, якою є собівартість їхніх послуг, щоб зробити систему такою, щоб з одного боку провайдери були готові працювати, з іншого - не зловживали у формуванні ціни", - зазначив заступник міністра інфраструктури Анатолій Комірний. Він додав, що зараз МІУ ще працює над ціноутворенням та готове обговорювати його з учасниками ринку.

При цьому плату за використання електронних ТТН буде введено лише з 1 серпня 2022 року. А у тестовий період створення всіх ТТН у системі буде безкоштовним.

Нагадаємо, що запустити у тестовому режимі електронну товарно-транспортну накладну МІУ планує з 1 квітня поточного року.