Литовські компанії SoliTek та StalCorp беруть участь у реалізації двох проектів із випробувань шумозахисних бар'єрів із вбудованими двосторонніми сонячними панелями. У рамках першого проекту інноваційні бар'єри встановлені на ділянці залізниці поблизу Вільнюса, другий передбачає оснащення ділянки автомобільної дороги E5 Каунас-Вільнюс.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Оператор інфраструктури залізниць Литви LTG Infra встановив на ділянці довжиною 70 м шумозахисні бар'єри заввишки 4,5 м, оснащені 60 двосторонніми прозорими безрамними панелями потужністю 370 Вт.

Ці панелі характеризуються високою стійкістю до забруднення, фізичними навантаженнями, включаючи вітер і град, і, за даними SoliTek, можуть генерувати до 13,2 МВт·год електроенергії на рік.

Другий проект реалізує національна адміністрація автомобільних шляхів Via Lithuania.

Встановлені в його рамках 56 двосторонніх сонячних панелей загальною потужністю 20,7 кВт мають генерувати щонайменше 15 МВт·год електроенергії на рік.

Обидві ініціативи спрямовані на максимально можливе використання сонячної енергії та зниження шумового забруднення прилеглих до дослідних ділянок територій.