Біля узбережжя Маніли перекинувся і затонув через негоду танкер MT Terra Nova, що перевозив 1,4 млн літрів мазуту. В результаті в море вилилася велика кількість нафтопродуктів, яка може завдати важкої шкоди місцевій екосистемі.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Берегова охорона повідомила, що судно затонуло через проливні дощі, викликані тайфуном Гаемі, і сезонні мусони, що обрушилися на Манілу і прилеглі регіони в останні дні.

Рятувальні служби Філіппін зафіксували розлив нафтопродукту завдовжки кілька кілометрів і мають намір застосувати диспергенти і загороджувальні бони.

Представник берегової охорони Філіппін контр-адмірал Армандо Баліло заявив, що "якщо вся нафта з танкера потрапить у море, це стане найбільшим нафторозливом в історії Філіппін".

За інформацією міністра транспорту Філіппін, із 17 членів екіпажу судна 16 людей врятовано. Тіло одного моряка було виявлено береговою охороною після багатогодинних пошуків у морі.

Влада приступила до розслідування причин події. Відомо, що танкер Terra Nova не порушив правила судноплавства за штормової погоди, оскільки сигнал попередження про шторм на момент виходу судна з Лімаю ще не надійшов.

З моменту затоплення судно опустилося на 34 м нижче за рівень хвиль, що, як вважають рятувальники, дозволить швидко відкачати нафтопродукт із танкера. На цю операцію берегова охорона виділила тиждень.

На даний момент, за даними берегової охорони, нафтова пляма завдовжки близько 3,7 км переміщається сильною течією у східному та північно-східному напрямку.