Залізниці Німеччини (DB) планують наприкінці 2024 року розпочати встановлення інноваційних прозорих шумопоглинаючих екранів - перші панелі MetaWindow з'являться на лінії 4 міської залізниці Гамбурга і ділянці в місті Дінслакен, що реконструється.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Панелі MetaWindow поєднують шумоізоляційні властивості звичайних матеріалів та переваги прозорих екранів, що дає пасажирам можливість візуально розширити навколишній простір.

У той же час використання метатехнології при проектуванні панелей MetaWindow дозволило посилити їхню акустичну ефективність у порівнянні зі звичайними завдяки унікальній геометрії шумопоглинаючих елементів.

Розробкою панелей від ідеї до серійного виробництва займалися DB та італійський стартап Phononic Vibes в рамках програми DB mindbox - починаючи з 2020 року.

За оцінкою DB, MetaWindow - перший продукт на ринку з показником звукопоглинання 34-37 дБ та часткою прозорої площі 72%. Інші прозорі шумозахисні екрани, що є на ринку, значно менш ефективні і законодавчо заборонені до встановлення вздовж залізниць.

Хоча інноваційні панелі дорожчі за звичайні, сумарні витрати можуть виявитися приблизно такими ж за рахунок економії на отримання дозволів на встановлення як у міському середовищі, так і на відкритій місцевості туристичних зон і природних заповідників.