Представники російської прикордонної служби зняли буї, що розмежовують кордон з Естонією на річці Нарва, повідомив департамент поліції та прикордонної охорони Естонії, пише ЦТС.

За словами керівника бюро прикордонної охорони Ідаської префектури Ееріка Пургеля, щовесни Естонія та росія встановлюють на річці Нарва буї, що позначають фарватер.

"Якщо на сухопутному кордоні тимчасова контрольна лінія позначена постійно, то русло річки з часом змінюється, і тому щовесни ми переглядаємо позначення фарватеру", - розповів він.

За його словами, до 2022 року установка буїв проходила за взаємною згодою, проте в останні роки росія не погоджується з позицією Естонії щодо їх розташування.

"Ми вирішили опустити плавучі знаки у воду на літній сезон відповідно до угоди 2022 року. Вони необхідні для запобігання навігаційних помилок, щоб наші рибалки та користувачі плавзасобів випадково не потрапили до російських вод", - додав Пургель.

Гендиректор Департаменту поліції та прикордонної охорони (PPA) Егерт Бєлічов повідомив, що зняття російською прикордонною службою буїв на річці Нарва було явною провокацією, і естонська прикордонна служба не перешкоджала, оскільки це призвело б до загострення ситуації.

Бєлічов вважає, що застосування сили у такій ситуації означало б застосування дистанційного вогню. "Ми вирішили не нагнітати ситуацію і слідувати звичайній практиці", - додав він.

За словами глави PPA, департамент використовує дипломатичні методи, щоб повернути буї назад.

Снимок экрана 2024-05-24 130159

regnum_picture_17164877313910_big