В порту, розташованому в румунському місті Констанца з’явиться додаткова якірна стоянка для перевантаження зерна з України.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Українського Дунайського пароплавства.

Зазначається, що вже завершено тендер на її організацію.

"Минулого року УДП було одним з ініціаторів проєкту. Потужності терміналів Констанци не вистачало для перевалки зернового потоку з України. В порту перебувало до 600 барж з зерном, які по 30-40 днів очікували на вивантаження. З того часу більшість українського аграрного експорту знову повернулась до портів Великої Одеси, але дунайський напрям не втрачає актуальності", - йдеться в повідомленні.

В пароплавстві додали, що УДП заміщує українську агропродукцію зерном з Середнього Дунаю. В планах щомісячно доставляти у Констанцу до 200-250 тисяч тонн.

"Ми пропонуємо послугу річкового фрахту плюс перевалку борт-борт у Констанці. Якщо ж на Дунай знову повернеться основний експортний потік з України, якірна стоянка стане рятівним колом, який значно збільшить пропускну здатність нашої логістичної моделі", - підсумували в Українському Дунайському пароплавстві.

Нагадаємо, запуск першої якірної стоянки для рейдової перевалки українського зерна в Констанці відбувся у листопаді 2023 року. Загалом румунська сторона погодила створення в порту Констанци 5 якірних стоянок для рейдової перевалки зерна, які зможуть обробляти щомісячно до 500 тис. т вантажів.