Міністерка з питань економічного розвитку Німеччини Свенья Шульце витратила 16 годин, аби дістатися до Києва, де мала відбутися її зустріч з віцепрем'єр-міністром з відновлення України - міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим. Але, на її розчарування, посадовця звільнили у день її приїзду, 9 травня.

Як повідомляє ЦТС, про цю ситуацію пише Die Welt.

Німецьке видання зазначає, що пані міністр скористалася літаком, автомобілем і потягом на шляху до Києва, де її "чекав сюрприз". Мета візиту - запевнити Україну в допомозі на відновлення, зокрема, в грантах на 45 млн євро.

"Візит Свеньї Шульце в Україну був затьмарений абсолютно несподіваним усуненням її найважливішого співрозмовника… Він, власне, мав підготувати разом із Шульце таку важливу для України конференцію з відновдення 11-12 червня в Берліні", - пише Die Welt.

"Це справді негарна новина", - прокоментувала Свенья Шульце. Вона додала, що сприйняла  звільнення "особисто дуже, дуже сумно". "Просто прикро, тому що зараз дуже близько (конференція в Берліні. - ЦТС), і ми дуже інтенсивно готувалися разом з ним і його командою. Звичайно, особистий контакт і довірливі стосунки, які ми вибудували, тепер зникли", - сказала пані міністр.

Через дивовижний поворот подій звільнений віце-прем'єр зміг подарувати їй лише намисто з білим голубом миру, яке вона потім носила під час візиту.

Попри це, в ході візиту до Києва Свеньї Шульце німецький банк Kreditanstalt für Wiederaufbau все ж підписав контракт на надання грантів на суму 45 млн євро для оновлення електромереж України.