За підсумками першого кварталу 2024 року агрохолдинг "Нібулон" перевіз караванами до румунського порту Констанца понад 585 тис. т вантажів. Із них власним флотом - 27%, розповів директор із логістики компанії Сергій Калкутін.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

У першому кварталі цього року обсяг перевезень вантажів "Нібулону" караванами до Констанци перевищив 585 тис. т, зокрема власним флотом - понад 156 тис. т. Отже, частка перевезень власним флотом сягнула 27%.

"Ми починали роботу в портах Рені й Ізмаїл після початку повномасштабного вторгнення, завантажували баржі та торгували на умовах FOB Ізмаїл із доставкою до Констанци. І будували власний перевантажувальний комплекс. Поступово розбудовували роботу з навантаження великотоннажних суден у Констанці, куди перевозили вантажі баржами. У 2022 році вдалося доправити до Констанци доволі незначний обсяг - приблизно 500 тис. т. Основну частину цього вантажопотоку перевезли, починаючи із серпня. У жовтні почали експлуатацію нашої філії "Бессарабська" в Ізмаїлі та створили логістичний ланцюг, який включав перевалку із судна на судно в Констанці. У румунському порту завантажували судна класу "панамакс" і "хендімакс" за допомогою плавкранів", - пояснив Калкутін.

Він додав, що у другій половині 2022 року "Нібулон" перемістив частину свого флоту на Дунай. Фахівці розбирали деякі судна в Миколаєві та перевозили їх суходолом на підприємство холдингу в Ізмаїлі.

Згодом флот почав працювати. Наприкінці 2022 року перевезення власним флотом компанії становили 6 тис. т на місяць. У 2023-му збільшили обсяги: на початку року використовували два каравани, згодом - три. Загалом торік барже-буксирними караванами перевезли приблизно 2,2 млн т вантажів, з яких перевезення власним флотом становили понад 10%.

"На сьогодні стабільно відвантажуємо зі свого термінала 200-250 тис. т на місяць. Частка перевезень власним флотом становить 25-30%. Побудована програма доправлення та перевалки вантажів на великотоннажні судна в Констанці. На маршруті до румунського порту нині працює п’ять барже-буксирних караванів, які складаються з нашого флоту й декількох орендованих барж", - наголосив директор із логістики "Нібулону".