Ввечері 11 березня в Литві на пункті пропуску "Медінінкай" митники затримали і конфіскували перший автомобіль з російськими номерами. Водій намагався виїхати до Білорусі.

Як пише ЦТС з посиланням на Lrytas, про це повідомили в Литовській митниці. Було затримано автомобіль Audi Q7, за кермом якого знаходився громадянин Молдови.

Під час перевірки наданих водієм документів з’ясувалося, що власником автомобіля є зовсім інша особа - громадянин росії.

Водію пояснили, що з 11 березня особи, які мають автомобілі, зареєстровані в росії, несуть в Литві відповідальність, передбачену статтею 515 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає штраф і конфіскацію автомобіля. Водій в свою чергу стверджував, що нічого не знає про такі обмеження.

На водія Audi Q7 склали протокол про адміністративне правопорушення. Машину вартістю 41 690 євро було вилучено. Ймовірно, автомобіль передадуть Україні. Цього року Литовська митниця вже передала Україні в якості гуманітарної допомоги 11 транспортних засобів (у 2023 році було передано 124 автомобілі, у 2022 році - 64 автомобілі).

Screenshot - 12_03_2024 , 16_05_01

Литовські митники нагадали, що з 11 березня автомобілі, зареєстровані в росії, не можуть перебувати на території Литви або мають бути на цей момент перереєстровані.

Виняток зроблено для громадян рф, які прямують транзитом до Калінінградської області або з неї за спрощеним транзитним документом.

У вересні минулого року міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що російські автомобілі, які в'їжджають в країну, повинні конфіскуватися митними органами відповідно до останньої інтерпретації Європейської комісії про санкції, що застосовуються щодо рф.