Литва буде конфісковувати російські авто, що в’їжджатимуть в країну

Новини 709 переглядів
Facebook0 Twitter

Раніше це почали робити в Німеччині.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що російські автомобілі, які в'їжджають в країну, повинні конфіскуватися митними органами відповідно до останньої інтерпретації Європейської комісії про санкції, що застосовуються щодо рф.

Про це повідомляє ЦТС з посиланням на Інтерфакс.

"Так, ті автомобілі, які зареєстровані в росії, мають бути конфісковані, якщо вони в'їжджають до Литви, і цей контроль буде забезпечений митними органами, тому що це їхня функція, це робота та відповідальність митних органів", - сказала Білотайте журналістам у вівторок.

Віце-міністр закордонних справ Йовіта Нелюпшене в свою чергу повідомила: "Роз'яснення Комісії, зроблене минулої п'ятниці, стосується саме автомобілів: наразі автомобілі, зареєстровані в росії або які мають російські реєстраційні знаки, не можуть в'їхати до Євросоюзу через санкції".

Вона додала, що ці санкції поширюються на всіх громадян ЄС, а не лише на російських.

Нагадаємо, в нещодавньому роз’ясненні Європейської комісії йшлося також про те, що у громадян рф при в’їзді до ЄС можуть вилучити косметику, хутряні вироби, валізи, ноутбуки і мобільні телефони.

Проте, в понеділок офіційний представник Єврокомісії Даніель Шерідан додатково пояснив, що мова не йде про особисті речі. "Якщо ви перетинаєте кордон із одягом або особистими речами зі списку заборонених, то не йдеться про осіб, які обходять європейські санкції", - сказав він.

Нагадаємо, в липні повідомлялося, що в Німеччині почали конфісковувати авто з російськими номерними знаками. Митники Німеччини посилалися на санкційний регламент ЄС 2014 року, який в 2022 році був доповнений статтею 3i. Ця стаття передбачає "заборону на продаж та ввезення на територію країн ЄС низки товарів (вантажів), включаючи автомобілі (додаток XXI, код 8703)".

Наверх