У громадян росії, які намагатимуться перетнути кордон з ЄС, можуть конфісковувати власні автомобілі, смартфони, ноутбуки та інші речі.

Як пише ЦТС з посиланням на NV, такі правила набули чинності після продовження санкцій ЄС проти росії у липні 2023 року. Про це йдеться в роз’ясненні Європейської комісії.

Згідно з документом, якщо громадянин росії в'їде на власному автотранспорті, то тепер за нормативами ЄС це вважатиметься нелегальним імпортом. Відповідно, такий транспорт буде конфісковано незалежно від того, з якою метою та на який термін ввозиться автомобіль.

Також у роз’ясненні вказано, що у громадян рф на кордоні ЄС можуть вилучити косметику, валізи, ноутбуки і мобільні телефони.

Громадянам країни-агресора, які хочуть в'їхати до ЄС, заборонено ввозити такі категорії товарів:

- товари зі шкіри та хутра;

- напівдорогоцінне та дорогоцінне каміння;

- туалетний папір, шампуні та зубні пасти;

- фотокамери.

Заборона, крім того, розповсюджується на ввезення причепів і напівпричепів для перевезення будь-яких вантажів, а також транспортування і використання яхт.

Нагадаємо, в липні повідомлялося, що в Німеччині почали конфісковувати авто з російськими номерними знаками. Митники Німеччини посилалися на санкційний регламент ЄС 2014 року, який в 2022 році був доповнений статтею 3i. Ця стаття передбачає "заборону на продаж та ввезення на територію країн ЄС низки товарів (вантажів), включаючи автомобілі (додаток XXI, код 8703)".