"Укрзалізниці" не вдалося залучити кошти за програмою ЄС Connecting Europe Facility (CEF) для будівництва залізничної ділянки європейського стандарту 1435 мм від польського кордону до Львова на відрізку Мостиська-Скнилів.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це у кулуарах форуму "Зроблено в Україні" повідомив голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

"Що стосується Мостиська-Скнилів, то ми готові. Ми на низькому старті, у нас готова проєктна документація, все готово для цього, але... CEF, вони не підтвердили (намір. - ред.) профінансувати Мостиська-Скнилів", - сказав очільник УЗ.

Щодо альтернативного варіанту залучення фінансування для цього проєкту він додав: "Ми знайшли... Уже підписали 50% проєкту з USAID. Вони підтвердили виділення коштів, але взяли для себе додатковий час, щоб вивчити проєктну документацію. Зараз вони вивчають, наші команди десь уже півтора місяця в такому тісному контакті".

Нагадаємо, влітку 2023 року в "Укрзалізниці" інформували, що Європейській Союз інвестує в розбудову залізничної інфраструктури України, зокрема, кошти будуть надані в рамках фінансового інструменту Connecting Europe Facility (CEF) для розвитку прикордонних переходів з Польщею, Румунією, Словацькою Республікою та Угорщиною.

CEF (Connecting Europe Facility) - це фонд Європейського Союзу, створений у 2014 році для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проєкти. Зокрема, це основний інструмент для фінансування розвитку Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

В грудні минулого року Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) та АТ "Укрзалізниця" уклали Меморандум про взаєморозуміння, що допоможе модернізувати дільницю від станції Мостиська, яка знаходиться на кордоні з Польщею, до Львова (Скнилів).

Зокрема, було заявлено, що партнерство між УЗ та USAID забезпечить фінансування робіт із побудови нової ділянки загальним обсягом 225 млн доларів.

Нещодавно віцепрем'єр із відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що будівництво залізниці з євроколією Мостиська-Львів стартує вже в 2024 році.

Сьогодні, 27 лютого, в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури прокоментували, що "Укрзалізниця" очікує в червні 2024 року дізнатися результати конкурсу проєктів Connecting Europe Facility (CEF), які мають затвердити фінансування проєктів розвитку залізничних переходів із Європейським Союзом на понад 80 млн євро. Серед цих проєктів також передбачена підготовка стратегії розвитку євроколій (шириною 1435 мм) Львівського залізничного вузла.

"У пропозиції йдеться про підготовку до реалізації проєкту з розвитку Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення залізничної мережі колії шириною 1435 мм Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) на території України. Запланована тривалість проєкту - 2024-2027 рр.", - проінформували в МІУ.