В литовському порту Клайпеда розраховують збільшити вантажообіг за рахунок співпраці з Японією.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію адміністрації порту.

Уточнюється, що у 2023 році перевезення вантажів до Японії та з неї через порт Клайпеда зросло на 60% і склало понад 13 тис. тонн.

Основні вантажі - транспортні засоби, механічне та електрообладнання, текстиль.

"Хочемо зміцнити двосторонню співпрацю, збільшити існуючі вантажні потоки та залучити нові види вантажів. Участь японських компаній у проектах, які здійснює порт Клайпеда, також може стати об'єктом нашої співпраці", - зазначив генеральний директор управління морського порту Клайпеда Альгіс Латакас.

На думку міністра транспорту та зв'язку Литви Маріуса Скуодіса, країни могли б спільно працювати у таких сферах, як морський зв'язок, цифровізація, а також інновації для транспорту та логістики.

Потенціал для співпраці представляє і південна частина порту Клайпеда, розвиток якої завершиться до 2030 року. Передбачається, що тут буде реалізована можливість приймати великі морські судна та обробляти до 30 млн тонн вантажів на рік.

Загалом у 2024-2027 роках у порт Клайпеда планується інвестувати 234 млн євро. Серед основних проектів - днопоглиблення судноплавного каналу на глибину 17 м, встановлення обладнання для виробництва "зеленого палива" (водню), будівництво прибережної інфраструктури електропостачання суден.