У розвиток інфраструктури литовського порту Клайпеда у 2024-2027 роках планується інвестувати 234 млн євро. Минулого року інвестовано близько 98 млн євро, повідомили в адміністрації порту, пише ЦТС.

За словами генерального директора Клайпедського державного морського порту Альгіса Латакаса, інвестиції у 2023 році перевищили заплановані вдвічі.

"Було зроблено дуже багато: поглиблено русло гавані до 15,5 метрів, реконструйовано понад кілометр причалів, проведено інші роботи. Однак цього замало. Планується продовжити поточні проекти та розпочати нові. Дві третини запланованих інвестицій ми маємо намір направити на створення нових виробництв та нових потужностей, а близько третини на підтримку існуючої інфраструктури. Таким чином ми готові зберегти позиції Клайпедського порту в регіоні Балтійського моря", - сказав він.

Серед найбільших проектів на найближчі чотири роки названо будівництво інфраструктури вантажно-складального терміналу морської вітроелектростанції.

Очікується початок підготовчих робіт із будівництва нового причалу для круїзних суден.

Також передбачені кошти на підготовчі роботи щодо розвитку південної частини порту з новою територією площею 100 гектарів. Буде розвиватися і інфраструктура, що забезпечує судноремонтну та будівельну діяльність.

Наголошується, що Клайпедський порт приділяє велику увагу "зеленим" проектам. У порту реалізується фінансований за рахунок коштів ЄС проект із встановлення обладнання для виробництва зеленого палива (водню) та заправних станцій. На терміналах ро-ро планується встановити інфраструктуру берегового електропостачання суден - електрозарядні станції для поромів, що прибувають до Клайпедського порту.