Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області повідомила, що залучає незалежного інженера-консультанта для забезпечення якісного виконання підрядником реконструкції мосту через річку Гнізна на 354 кілометрі траси М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, пише ЦТС.

"Зважаючи на складність робіт в рамках реконструкції мосту в Теребовлі, Служба відновлення залучає на об’єкт незалежного інженера-консультанта. Це перший подібний випадок у Тернопільській області", - йдеться в повідомленні.

Споруда була збудована понад 90 років тому і перебуває в аварійному стані. Руйнування мосту такі значні, що мостобудівники повністю його демонтують і фактично зведуть "з нуля" нову конструкцію. 

Основним завданням інженера є забезпечення якісного виконання підрядником реконструкції мосту - тож він супроводжуватиме кожен етап реконструкції.

Його послуги включають вироблення єдиних вимог і рекомендацій щодо вдосконалення організаційних та технологічних підходів до виконання дорожніх робіт з метою запобігання, виявлення та усунення недоліків, які виникають у ході виконання підрядником робіт.

Інженер-консультант здійснює контроль за дотриманням підрядником затвердженого замовником графіку виконання дорожніх робіт, проводить нагляд за здійсненням підрядником вхідного та операційного контролю, зокрема перевіряє наявність документів, що засвічують якість дорожньо-будівельних матеріалів, виробів та конструкцій, які надходять до місця виконання реконструкції. Надає підряднику рекомендації щодо усунення порушень під час виконання робіт та контролює хід їх виконання.

"Інженер-консультант - ще один щабель контролю якості реконструкції на стратегічно важливій трасі М-19. Він доповнить та поглибить роботу технічного нагляду Служби відновлення та допоможе підряднику ефективно розв’язувати проблеми в ході виконання реконструкції", - додали в Службі відновлення.

Реконструкція мосту у Теребовлі включатиме повне оновлення і самої споруди, і підходів до неї. Це особливо важливо, зважаючи на те, що ділянка дороги М-19 не була капітально ремонтована до повномасштабної війни.

Міст через річку Гнізна розташований на ділянці траси М-19, де щодня проїжджає близько 15 000 транспортних засобів. Він реконструюється коштом Європейського інвестиційного банку, адже має велике значення як для логістики Тернопільщини, так і країни у час війни. Фінансування є цільовим, ці кошти виділені на ключові проекти транспортної інфраструктури в Україні.

Наразі проїзд усіх видів транспорту через ремонтовану споруду та підходи до неї повністю закрито.