Транспортна адміністрація Устецького краю, розташованого на північному заході Чехії, обрала приватного оператора RegioJet як виконавця контракту на виконання протягом 15 років регіональних пасажирських перевезень обсягом 3,3 млн поїздів-км щорічно. Це найбільший контракт в історії залізничного транспорту країни.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Оператор RegioJet переміг у тендері, запропонувавши найнижчу ціну за потяг-кілометр - 212,5 чеських крон (8,75 євро) при стартовій ціні тендеру 280 чеських крон. Іншими учасниками тендеру, підсумки якого було підбито 23 листопада 2023 року, були залізниці Чехії (ČD) та оператор Arriva.

Протягом двох тижнів вони можуть оскаржити результати конкурсних процедур. Договор охоплює шість регіональних маршрутів на мережі електрифікованих ліній Устецького краю.

В даний час частка RegioJet на ринку пасажирських залізничних перевезень у Чехії складає 10%. Мета оператора полягає у збільшенні цієї частки на 5% щорічно. 

Досі RegioJet використловував уживані потяги, проте тепер змінює стратегію і має намір закуповувати сучасний рухомий склад. Зокрема, оператор набуває у польської компанії 23 нових комфортабельних поїздів Elf EU з низьким рівнем полу, розрахованих на швидкість руху 160 км/год. Вони будуть обладнані системами кондиціювання, Wi-Fi, електричними та USB розетками та інформаційно-розважальною системою.