Україна запропонувала Польщі відкрити один або декілька додаткових пунктів пропуску через кордон для порожнього вантажного автотранспорту, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у ефірі телемарафону за результатами тристоронніх переговорів між Україною, Польщею та Єврокомісією.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Зараз у частині перетину українсько-польського кордону з польською стороною обговорюється ідея відкриття додаткового пункту, хоча б одного, а можливо, якщо вийде і кількох, для пропуску порожнього транспорту. Це дозволить прискорити рух вантажівок в обидва боки, що допоможе перевізникам українським та польським краще працювати", - розповів заступник міністра.

Він додав, що під час перемовин бачення України та Єврокомісії збігається у тому, що організований польськими перевізниками мітинг не відповідає заявленим цілям.

"Ми бачимо факти, коли гуманітарні вантажі не пропускаються. Тому йдеться про порушення базових міжнародних конвенцій щодо вільного пересування критичних товарів", - наголосив Висоцький.

Він додав, що цей аргумент буде обговорюватися на переговорах українського та польського уряду, які відбудуться в суботу.

Заступник міністра підтвердив, що блокада українсько-польського кордону завдала додаткових збитків українським експортерам, які змушені були для дотримання договорів про постачання товарів використовувати обхідні шляхи. Кінцеву суму збитків зараз оцінити ще складно, але вже зараз йдеться про сотні мільйонів гривень.