Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь у програмі "Механізм Сполучення Європи". Угода була підписана у червні 2023 року у Львові.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Програма "Механізм Сполучення Європи" (Connecting Europe Facility, CEF) функціонує в межах ініціативи "Шляхи солідарності".

Реалізація програми сприятиме покращенню транспортного сполучення України з ЄС та налагодженню експорту з України до країн Європи в цілому.

Вона дозволить залучати фінансування ЄС для підтримки розвитку транс’європейських мереж транспорту, енергетики та цифрових послуг. 

Як країна-учасниця, Україна тепер також може подавати заявки за проєктами для грантової підтримки від Європейської Комісії (у розмірі 50% від вартості проєктів).

Особливий акцент робиться на реалізації вже схвалених Європейською Комісією інфраструктурних проєктів з модернізації залізничних та автомобільних пунктів пропуску через державний кордон із Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною. 

Йдеться про наступні пункти пропуску: Мостиська-Медика; Ягодин-Дорогуськ; Рава Руська - Гребенне; Краківець-Корчова; Чоп - Чієрна-над-Тисою; Батєво-Еперьєшке; Чоп-Захонь; Лужанка-Берегшурань; Порубне-Сірет; Вадул-Сірет - Вікшані.

Загальна сума гранту на модернізацію всіх пунктів пропуску складає понад 82 млн євро.