Україна долучилась до європейської програми "Механізм "Сполучення Європи" - відповідну Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі підписали у Львові віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Як ми збираємось використовувати цю можливість? Перш за все, акцент на розвитку експортної логістики на наших західних кордонах. Йдеться про збільшення пропускної здатності автомобільних та залізничних пунктів пропуску. Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проектних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору. Паралельно розпочали роботу над підготовкою проектних пропозицій на наступний рік", - заявив Кубраков. 

Підписана Угода відкриває можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Загальний бюджет програми до 2027 року складає близько 21 млрд євро. 

Фінансування проектів, поданих на CEF, передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечується у рамках програми. 

"У цьому році Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно із іншими державами-членами ЄС подало на розгляд шість пропозицій. Всі вони спрямовані на оптимізацію та модернізацію транспортних потоків з точки зору пропускної здатності інфраструктури на міжнародних автомобільних та залізничних пунктах пропуску", - підкреслили в відомстві. 

В Єврокомісії зазначили, що стосується транспорту, українські органи влади та компанії зможуть подати заявку на фінансування в рамках майбутніх транспортних конкурсів CEF у поточному (2021-2027) програмному періоді. Наступний конкурс буде оголошено у вересні 2023 року.

"CEF Transport вже фінансує кілька проектів, які безпосередньо впливають на Україну: реконструкцію злітно-посадкової смуги в аеропорту Жешув-Ясьонка, модернізацію перевантажувального терміналу в Кошице, будівництво Унгенського мосту, а також розвиток сполучення з внутрішніми районами та модернізацію порту Констанца в Румунії. Завдяки сьогоднішній Угоді Україна зможе самостійно подавати заявки, відкриваючи двері для проектів, які допоможуть модернізувати інфраструктуру України та покращити її сполучення з ЄС, зокрема такі - як фінансування розбудови пунктів пропуску на кордоні з ЄС. Це конкретний крок для подальшого розвитку Доріг Солідарності та підтримки відновлення України", - додала Єврокомісар з питань транспорту.