Європейський союз планує впровадити обмеження на імпорт чавуну та інших товарів з рф в рамках 12-го пакету санкцій проти країни-агресора, повідомляють Bloomberg та Politico.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

До 12-го пакету санкцій планують включити заборону на експорт в ЄС й інших товарів ГМК, зокрема, міді, алюмінієвого дроту, фольги та труб. Пропозиція також включає нові обмеження на російський скраплений пропан.

За підсумками січня-вересня 2023 року ЄС імпортував з рф 1,25 млн т чавуну, що на 40% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. При цьому, за підсумками 2022 року імпорт відповідної продукції європейськими споживачами становив 1,17 млн т, тобто лише за 9 місяців 2023 року ЄС збільшив споживання російського чавуну на 6% у порівнянні з 12 місяцями 2022-го.

Поставки українського чавуну в ЄС за січень-вересень 2023 року становили лише 160,94 тис. т, що на 10% менше р./р. За підсумками поточного року Україна, ймовірно, скоротить експорт відповідної продукції до ЄС, оскільки середньомісячний експорт за 2023 рік становить 17,9 тис. т, а у 2022 році поставки склали 255,5 тис. т. Тобто за 3 місяці українські постачальники не встигнуть відвантажити до ЄС близько 100 тис. т чавуну, щоб вийти хоча б на рівень 2022-го.

При цьому, Україна має достатньо потужностей, щоб замістити російських постачальників чавуну на ринок ЄС. Наразі українська металургійна промисловість виплавляє відповідну продукцію на: "АрселорМіттал Кривий Ріг" - 4 доменні печі (зараз у роботі одна потужністю 3,5-4 тис. т чавуну на добу); "Каметсталі" - 3 доменні печі номінальною потужністю 4,35 млн т (у роботі дві з них); "Запоріжсталі" - 4 доменні печі на 3,8 млн т (зараз у роботі - три печі).

Але російський чавун є вигіднішим для європейських споживачів завдяки дисконтним цінам, які металурги рф пропонують для конкурування на глобальних ринках. Металурги ЄС продовжують користуватись цим, попри те, що такі дії фінансують російську війну в Україні.

За січень-вересень ГМК України виробив 4,39 млн т чавуну, скоротивши показник на 19,5% р./р. На експорт за цей період відвантажено 1,06 млн т продукції, що на 1,6% менше р./р. Таким чином, наразі галузь виробляє значну частину чавуну для власних потреб, але збільшення попиту з боку ЄС в разі заборони на імпорт продукції з рф дозволить завантажити українські потужності на більший відсоток, ніж є зараз (50-75%).

Також, до 12-го пакету санкцій планують додати заборону на експорт у рф європейських верстатів та деталей для обладнання, які російська промисловість використовує для виготовлення зброї у війні проти України. Також до заборонених товарів увійдуть комплектуючі та сировина для виробництва безпілотників.

Згідно з проектом, пакет також передбачає заборону на алмази російського походження з 1 січня 2024 року, та поступове введення непрямої заборони на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах. Документ містить плани посилення контролю над ціновими лімітами щодо російської нафти.

Держави-члени ЄС планують обговорити пропозиції цього тижня. Невідомо, коли санкцій почнуть офіційно діяти, але прогнозується, що це станеться в середині грудня або щонайпізніше до кінця року.