Будівництво глибоководного порту Анаклія має розпочатися в березні або квітні 2024 року.

Як пише ЦТС, про це повідомив прем’єрміністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

Наразі триває процес відбору інвестора. За словами очільника уряду країни, всього на будівництво порту буде виділено близько 26 млн дол. 2024 року буде інвестовано 18,5 млн дол., у 2023 році вже було направлено 7,4 млн дол. "Ми вже мобілізували необхідні кошти, навесні за таким планом почнеться будівництво", - сказав посадовець.

Нагадаємо, раніше відновлення будівництва порту планувалося на осінь поточного року.

Це вже друга спроба побудувати порт в Анаклії. Проект намагалися реалізувати ще з 2013 року. Спеціально з цією метою у 2016 році було створено грузино-американський консорціум, проте у 2020 році контракт з ним було розірвано.

Пропускна спроможність нового порту мала скласти 7 млн т. Глибини мають становити 20,5 м, а сукупна довжина 32 причалів мала розтягтися на 12,3 км. Щоправда, нині кінцеві характеристики проекту можуть бути уточнені.

У вересні 2023 року було відібрано двох претендентів для будівництва порту. Кандидатам надали термін у кілька місяців для подання технічної та фінансової пропозиції, після чого виберуть переможця, з яким укладуть концесійну угоду.