У Грузії відібрано двох претендентів для будівництва глибоководного порту Анаклія.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Міністерство економіки та сталого розвитку країни.

"Міжвідомча урядова комісія детально розглянула надану документацію та ухвалила рішення про переведення двох компаній на наступний етап. Кандидатам буде надано термін у кілька місяців для подання технічної, комерційної та фінансової пропозиції, після чого комісія вибере переможця, з яким укладуть концесійну угоду", - йдеться в повідомленні.

Згідно з рішенням уряду, переможець інвестуватиме у створену спільно з державним підприємством компанію, яка має розвивати порт Анаклія.

У рамках цього партнерства державі належатиме 51% спільного підприємства, а приватній компанії - 49%.

Зазначається, що один із претендентів - це швейцарсько-люксембурзька компанія, інший - китайсько-сингапурський консорціум. 

Це буде вже друга спроба побудувати порт в Анаклії. Проект намагалися реалізувати ще з 2013 року. Спеціально з цією метою у 2016 році було створено грузино-американський консорціум, проте у 2020 році контракт з ним було розірвано.

Пропускна спроможність нового порту мала скласти 7 млн тонн вантажів. Його глибина планувалася на рівні 20,5 метра, а сукупна довжина 32 причалів мала розтягтися на 12,3 км. Щоправда, нині кінцеві характеристики проекту можуть бути уточнені.