Дедалі більше суден наважуються використовувати відкритий у серпні тимчасовий коридор у напрямку з та до портів Великої Одеси. За два місяці дії коридору 5 суден вивезли з українських портів приблизно 88 тис. т металопродукції та понад 172 тис. т залізорудної сировини.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Остання цифра наведена без урахування вантажу руди на балкері Ying Hao 01, який оціночно міг прийняти 70 тис. т ЗРС. У зв’язку з побоюваннями про безпеку суден розмір їхніх вантажів не завжди розкривається, тому оцінки кількості перевезеного дуже приблизні.

До рудних вантажів можна додати вміст балкера Ying Hao 01 (дедвейт - 74,7 тис. т), але ні офіційно, ні неофіційно про кількість руди, що перевозиться, не повідомляється. З огляду на характеристики судна балкер може перевозити близько 70 тис. т залізної руди. Наприклад, дедвейт балкера Ocean Courtesy, який перевозив 172 тис. т залізорудного концентрату, становить 177 тис. т.

Список суден, які з вантажами ГМК покинули українські морпорти, виглядає так: Балкер Primus із вантажем металопрокату вийшов з акваторії Одеського порту 26 серпня. Балкер Anna Theresa вийшов 1 вересня з порту Південний з вантажем 56 тис. т чавуну. Балкер Ocean Courtesy вийшов із «Південного» 1 вересня зі 172 тис. т залізорудного концентрату на борту. Балкер Puma, завантажений 16 тис. т металу та 14 тис. т ріпаку, вийшов 15 вересня з Одеси. Балкер Ying Hao 01 із вантажем ЗРС 1 жовтня залишив порт Південний.

Ці судна вивезли продукцію меткомбінатів "Азовсталь", "Запоріжсталь", "Каметсталь" та "АрселорМіттал Кривий Ріг", а також залізорудну сировину ГЗК групи "Метінвест".

Значна кількість гірничо-металургійних вантажів пов’язана з тим, що більшість вантажів зернових, що залишилися в портах після початку повномасштабної агресії росії, встигли вивезти до закінчення "зернової угоди", яка припинила свої дії 18 липня.

У міру того як судновласники й відправники вантажу довірятимуть тимчасовому коридору, в потоці вантажів, що вивозяться, переважатимуть зернові. Так, у портах Великої Одеси вже під завантаженням перебувають 5 нових суден. Балкери Olga, Ida, Danny boy, Forza doria та New legacy прийшли за 120 тис. т українського зерна. Раніше зерновими вже були завантажені балкери Azara та Eneida, які успішно залишили українські територіальні води. Крім того, в український порт прямує один балкер - DSM Everton. Характер вантажу, який повезе судно, поки що невідомий.

Успішність роботи коридору пом’якшує позицію світових страховиків щодо страхування суден та вантажів під час роботи в українських портах та територіальних водах. Зокрема, британський страховий та перестрахувальний брокер Miller у партнерстві з британською компанією Clearwater Dynamics та урядом України презентував інструмент покриття військових ризиків для суден під час постачання зерна через три порти - Чорноморськ, Одесу та Південний.