АТ "Укрзалізниця" за підсумками 2022 року посіло четверту сходинку серед компаній, що зазнали найбільших збитків, йдеться у звіті про фіскальні ризики Міністерства фінансів України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Збиток УЗ торік становив 9,6 млрд грн.

Більше за неї збитків отримали АТ "НАК "Нафтогаз України" (36,6 млрд грн), АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (11 млрд грн) та ДП "Енергоринок" (9,8 млрд грн).

Окрім того, "Укрзалізниця" стала лідером переліку суб’єктів господарювання, що отримали найбільші розміри бюджетного фінансування у 2022 році.

Так, УЗ виділили 9,8 млрд грн. На другому місці ДП УАТП "Хорів-АВІА" із сумою 2,4 млрд грн, а на третьому - ДІ "УкрНДІводоканалпроект" (1,4 млрд грн).

У звіті також зауважується, що поточні капітальні витрати "Укрзалізниці" спрямовані на підтримання в робочому стані наявної інфраструктури та рухомого складу. Основна увага приділяється підтримці рухомого складу в працездатному стані та продовженню терміну його служби.

"У 2023 році компанія планує витратити 50 млрд грн на капітальні інвестиції̈, з яких приблизно 40% - на інвестиції̈ в залізничну мережу, 12% - на заміну локомотивів, решта - на рухомий склад. Значною мірою це фінансується за рахунок асигнувань з державного бюджету - у 2023 році було створено фонд відновлення залізничної інфраструктури, у якому передбачено майже 36 млрд грн" - наголошується у документі.