Кабінет міністрів України зобов’язав АТ "Укрзалізниця" оприбутковувати непридатні для використання вузли, деталі, матеріали та агрегати як металобрухт та реалізовувати його на конкурентних засадах шляхом проведення електронних аукціонів у системі "Prozorro.Продажі".

Як пише ЦТС з посиланням на Бізнес.Цензор, відповідне рішення закріплене постановою КМУ №1032 від 22 вересня 2023 року.

Проте документ окреслює винятки для компанії: "крім випадків прийняття вищим органом товариства окремого рішення стосовно використання такого майна з метою виконання функцій держави".

Уряд також дозволив "Укрзалізниці" здійснювати продажі нафтопродуктів у порядку, визначеному правлінням товариства, без застосування конкурентних засад і процедур "на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування".

Раніше в УЗ висловили бажання реалізовувати металобрухт на експорт напряму. При цьому керівник залізничного монополіста переконував, що "спроб відмовитись від продажу металобрухту на українському ринку через систему Prozorro ніколи не було".

Об’єднання підприємств "Укрметалургпром" закликало прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заблокувати ініціативу АТ "Укрзалізниця" продавати металобрухту поза системою Prozorro. Продажі.

Металурги виступили проти такої пропозиції АТ "Укрзалізниця", оскільки вона, на їхню думку, спотворює конкуренцію, надаючи окремим суб’єктам господарювання пільги чи інші переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.