Об’єднання підприємств "Укрметалургпром" закликало прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заблокувати ініціативу АТ "Укрзалізниця" продавати металобрухту поза системою Prozorro. Продажі.

Як пише ЦТС з посиланням на Мінпром, про це йдеться в листі за підписом президента ОП "Укрметалургпром" Олександра Каленкова до керівника уряду.

На сьогодні розпорядження та відчуження майна АТ УЗ регламентується Порядком, затвердженим урядовою постановою №1054 від 22 листопада 2017 року, згідно з якою будь-яка реалізація майна УЗ повинна відбуватися на аукціонах в системі Prozorro. Продажі.

"Проте, як стало відомо ОП "Укрметалургпром", АТ "Укрзалізниця" підготувала низку змін до цієї Постанови, які полягають в тому, щоб реалізовувати брухт чорних металів за рішенням правління товариства за прямими експортними зовнішньоекономічними договорами (контрактами) купівлі-продажу, тобто, поза системи "Прозорро.Продажі", - сказано у листі.

"Укрметалургпром" виступає проти такої пропозиції АТ "Укрзалізниця", оскільки вона, на думку авторів листа, спотворює конкуренцію, надаючи окремим суб’єктам господарювання пільги чи інші переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

Як зазначає "Укрметалургпром", зараз торгівля металобрухтом АТ "Укрзалізниця" через систему Prozorro. Продажі. є відкритою та конкурентною, де не домінує жодний з гравців ринку.

Так, з 1 січня 2022 року по 1 вересня 2023 року із загальної кількості реалізованих відповідних лотів у системі у 31% випадків переможцем став ТОВ "Метінвест-Ресурс", 28% – ТОВ "Завод "Дніпросталь", 41% – інші 25 компаній, серед яких є провідні експортери металобрухту: "Альянсметпром", "Керамет", "Укрмет".

"Таким чином, у разі прийняття запропонованих АТ "Укрзалізниця" змін, з’являться ознаки дискримінації одними суб'єктами господарювання інших, зокрема, резидентів-покупців металобрухту", - констатує "Укрметалургпром".

В самій УЗ говорять, що компанія експортуватиме металобрухт за прозорими ринковими механізмами. В АТ УЗ переконують, що "спроб відмовитись від продажу металобрухту на українському ринку через систему Prozorro ніколи не було".

"За нашими оцінками, тільки з початку року вже понад 100 тис. т металобрухту з України продано на експорт. Але хто його продає? Здебільшого посередники. Я впевнений, що в цьому обсязі є й брухт УЗ, придбаний на Prozorro й проданий у Європу за цінами у 2-2,5 рази вищими за ціни внутрішнього ринку, без сплати мита. І тут у нас питання: якщо ми хочемо прозорості, то, можливо, нехай найбільший виробник, компанія, яка на 100% належить державі та яка хоче укласти прозорі контракти з великими європейськими компаніями без посередників, реалізує свої пропозиції з користю для держави?", - заявив голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

Лященко також повідомив, що у другій половині 2023 року компанія розпочала працювати без збитків. Він вважає, що фінансовий результат міг би бути ще кращим, якби УЗ дозволили продавати металобрухт на експорт.