США розглядають можливість створити і очолити військово-морське об'єднання, яке протистояло б Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР) і просувало "заснований на правилах" порядок.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Зазначається, що нещодавні угоди з Палау та Федеративними штатами Мікронезії надають Береговій охороні США можливість самостійно забезпечувати дотримання морського законодавства у регіоні, що свідчить про потенціал скоординованих міжнародних зусиль.

На думку США, поведінка Китаю "порушує міжнародне право, залишається безконтрольною, що вимагає дій у відповідь з боку зацікавлених сторін в Індо-Тихоокеанському регіоні".

Відзначимо, що ініціатива Сполучених Штатів може розглядатися як противага діям Китаю відносно Тайваню, а також для стримування конфлікту між КНР і Філіппінами навколо спірного архіпелагу Спратлі в Південно-Китайському морі. 

Саме днями Філіппіни вчергове звинуватили берегову охорону Китаю в переслідуваннях і пошкодженні двох своїх кораблів у цій спірній зоні на одному з важливих шляхів світової морської торгівлі.