Оператор метрополітену австрійської столиці Wiener Linien замовив у компанії Siemens Mobility ще 10 електропоїздів X‑Wagen відповідно до рамкового договору вартістю 550 млн євро, який був підписаний у 2017 році та передбачав постачання до 45 поїздів та їх технічне обслуговування.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Тверде замовлення за цим договором охоплювало 34 поїзди, перший з яких курсує лінією U3 метро Відня з середини червня 2023 року.

Рішення про купівлю 10 додаткових поїздів приймалося з урахуванням позитивних результатів експлуатації першого X-Wagen, пробіг якого досяг 8000 км.

Другий X-Wagen має вийти на лінію U3, а до кінця 2023 року передбачено постачання ще трьох складів для цієї лінії.

У 2024 році новий рухомий склад почне поступово вводитися в експлуатацію на лінії U2, замінюючи старі поїзди. З 2026 року X‑Wagen працюватимуть у безпілотному режимі на першій у Відні автоматизованій лінії U5.

До інновацій поїзда X‑Wagen, поряд з можливістю безпілотного керування, входить застосування вперше електромеханічного гальма замість традиційного пневматичного. Нововведенням є також розроблена Siemens Mobility система інформування пасажирів, що відображає на екранах моніторів у салонах, відомості про час відправлення інших поїздів на станціях пересадки.

Шестивагонний полегшений поїзд X‑Wagen завдовжки 111 м та шириною 2,85 м розрахований на перевезення 928 пасажирів. У ньому передбачено місця для розміщення шести інвалідних візків, у тому числі двох - у середній частині складу.

Поїзди X‑Wagen розроблені та випускаються підприємством Siemens Mobility у Відні. Їхнє постачання має завершитися в 2030 році.