В суботу, 16 вересня, до порту Чорноморськ зайшли і ошвартувалися під завантаження зерном балкери AROYAT та RESILIENT AFRICA. Це перші два судна, які прибули до одного з портів Великої Одеси після виходу росії з зернової угоди та які скористалися тимчасовим чорноморським коридором, оголошеним Україною, на вхід до вітчизняних гаваней.

Як пише ЦТС, станом на ранок 18 вересня судна знаходяться в поту Чорноморськ.

В АМПУ уточнили, що на балкери буде завантажено 20 тис. т пшениці. Українська агропродукція буде доставлена до країн Африки та Азії.

"Після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден з портів Одеси, Чорноморська та Південного, балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту Чорноморськ... Судна знаходяться під прапором Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України", - повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось  5 суден: контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, балкери PRIMUS, ANNA-THERESA, OCEAN COURTESY та PUMA", - нагадав він.