Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що буде і далі спрямовувати зусилля на відновлення Чорноморської зернової ініціативи та має намір обговорювати це питання з представниками всіх сторін, що мають до неї стосунок, на полях Генасамблеї ООН, яка відбудеться наступного тижня у Нью-Йорку.

"Наступного тижня я прийматиму президента Зеленського, президента Ердогана, міністра Лаврова. І, безумовно, це питання обговорюватиметься", - сказав Гутерріш, якого цитує Інтерфакс-Україна.

"Я не говоритиму, чи налаштований я оптимістично, чи песимістично, але ви можете бути впевнені, що я, як і раніше, сповнений рішучості зробити все можливе, щоб відновити Чорноморську ініціативу, експорт української продукції та продовжити роботу для полегшення, в рамках санкційного режиму, експорту російської агропродукції та добрив", - додав він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Гутерріш написав таємного листа главі МЗС росії Сергію Лаврову, у якому заявив про готовність сприяти у скасуванні деяких ключових санкції проти країни-агресора в обмін на її повернення до зернової ініціативи.

Генсек ООН пропонує росії такі пункти угоди, в обмін на повернення до роботи зернового коридору:

- скасувати санкції ЄС проти Російського аграрного банку, а натомість для обходу використовувати створену дочірню компанію підсанкційного російського банку RSHB Capital S.A, підключивши її до SWIFT;

- застрахувати російські судна від можливих українських атак в Азовському та Чорному морях;

- розморозити активи російських компаній із виробництва добрив;

- надати доступ російським суднам, які перевозять харчі та добрива, до портів ЄС "через швидкі портові дозволи".

Коментуючи це, в МЗС України заявили, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи такі суттєві поступки.

Тим часом, Москва та Анкара нібито домовилися про те, що рф поставить до Туреччини 1 млн т зерна за пільговими цінами за фінансового сприяння Катару. Зерно доставлять морем орієнтовно 40 суден, в Туреччині воно буде перероблене та далі постачатиметься на світові ринки. Деталі угоди ще узгоджуються.

Паралельно росія продовжує нищити українську припортову інфраструктуру, знижуючи таким чином можливості для експорту продукції АПК Україною, як ключовим конкурентом на цьому ринку. Після виходу з зернової угоди, за два місяці, російськими обстрілами знищено або пошкоджено 105 об’єктів портової інфраструктури.