Генсек ООН Антоніу Гутерріш написав листа главі МЗС росії Сергію Лаврову, у якому заявив про готовність сприяти у скасуванні деяких ключових санкції проти країни-агресора в обмін на її повернення до Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише ЦТС з посиланням на NV, про це пише німецький Bild, який мав можливість ознайомитися з документом.

Зокрема, Гутерріш пропонує росії чотири пункти угоди, які мають привести до відновлення зернової угоди. Коротко їхній зміст виглядає наступним чином:

- скасувати санкції ЄС проти Російського аграрного банку, а натомість для обходу використовувати створену дочірню компанію підсанкційного російського банку RSHB Capital S.A, підключивши її до SWIFT;

- застрахувати російські судна від можливих українських атак в Азовському та Чорному морях;

- розморозити активи російських компаній із виробництва добрив;

- надати доступ російським суднам, які перевозять харчі та добрива, до портів ЄС "через швидкі портові дозволи".

Щодо пункту про страхування цікаво, що очільник ООН говорить, що спільнофінансована ООН страхова компанія для російського експорту продовольства та добрив може запрацювати з Lloyd's протягом 4-6 тижнів. І це в той час, коли питання страхування суден першочергово має вирішуватися саме для суден, які перевозять українське зерно в умовах, коли саме Україна є жертвою російської агресії.

Глава ООН пропонує не лише "страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив", але також страхування "каско та P&I".

Журналісти Bild звернулися до Lloyd’s щодо коментарів. Але британський страховик відповів: "Без коментарів".

Щодо надання доступу російським суднам до європейських портів, то, за словами журналістів, представники Гутерріша вже нібито провели переговори з Єврокомісією та окремими представниками портової влади (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди).

За даними Bild, керівництво росії зараз вивчає пропозиції ООН і поки не погодилося на них. У Кремлі їх вважають "занадто гарними, щоб бути правдою" та сумніваються в "технічній здійсненності" таких послаблень.

В уряді України, як пише видання, пропозиції генсека назвали "неймовірною образою" й "винагородою за агресивну поведінку росії". За словами одного з неназваних високопоставлених чиновників, Київ "у жодному разі" не повернеться до зернової ініціативи за участі росії за цих умов, а також не відмовиться від свого права законно продовжувати атаки на російські військово-морські судна й незаконно збудовані споруди, зокрема Керченський міст.

Напередодні повідомлялося, що Lloyd's of London веде переговори з Організацією Об’єднаних Націй щодо надання страхового покриття для поставок українського зерна. Це стосуватиметься того випадку, якщо вдасться досягти нової угоди щодо Чорноморського зернового коридору.