В МЗС України прокоментували інформацію видання Bild про існування таємного листа генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до очільника МЗС росії Лаврова, в якому перший пропонує сприяти у суттєвому послабленні антиросійських санкцій в обмін на повернення країни-агресора до зернової угоди.

"Позиція української сторони залишається незмінною: послаблення частини санкційного режиму проти рф в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу", - цитує ЦТС слова речника МЗС України Олега Ніколенка.

За словами Ніколенка, міжнародна спільнота має працювати над поверненням росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи такі суттєві поступки.

"Україна як один із ґаранторів глобальної продовольчої безпеки готова продовжувати експорт зернових на світові ринки, зокрема в країни Африки та Азії, як в рамках Чорноморської зернової ініціативи, так і через альтернативні маршрути в Чорному морі та наземним шляхом", - резюмував представник МЗС.

Нагадаємо, що Гутеріш пропонує росії такі пункти угоди, в обмін на повернення до роботи зернового коридору:

- скасувати санкції ЄС проти Російського аграрного банку, а натомість для обходу використовувати створену дочірню компанію підсанкційного російського банку RSHB Capital S.A, підключивши її до SWIFT;

- застрахувати російські судна від можливих українських атак в Азовському та Чорному морях;

- розморозити активи російських компаній із виробництва добрив;

- надати доступ російським суднам, які перевозять харчі та добрива, до портів ЄС "через швидкі портові дозволи".