Росія повинна припинити блокування судноплавства в Чорному морі й обстріли українських портів, оскільки перешкоджання експорту українського зерна ставить під загрозу голоду життя близько 250 млн осіб у країнах, що розвиваються.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель перед початком зустрічі G20 у п'ятницю в Нью-Делі.

"Безпосередньо зараз росія продовжує атакувати суверенну державу - Україну, вбиваючи людей, руйнуючи міста. Тому ЄС надалі рішуче підтримуватиме Україну та чинитиме дедалі жорсткіший тиск на росію. Кремлівська війна вражає життя далеко за межами України, включно з Південною Азією. Понад 250 млн осіб постають перед гострою продовольчою небезпекою", - сказав Мішель.

Він назвав "відверто скандальною" ситуацію, коли росія після виходу з Чорноморської зернової ініціативи блокує й атакує українські морські порти.

"Це має припинитися, судна повинні мати вільний доступ до Чорного моря і доставити, за ініціативою Антоніу Гуттереша і ООН, 32 млн тонн (українського зерна) на ринок, особливо в країни, що розвиваються. У цьому контексті пропозиція Кремля надати мільйон тонн зерна для Африки абсолютно цинічна", - наголосив Мішель.

Нагадаємо, росія активно просуває як альтернативу зерновій угоді постачання 1 млн т зерна Туреччині по пільговій ціні.

Також відзначимо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Чорноморська зернова ініціатива може відновити своє функціонування, але не за рахунок шантажу і виконання забаганок росії.

Міністр наголосив, що Україна наполягає на тому, що потрібно розвивати альтернативний коридор у Чорному морі.