Рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг АТ "Укрзалізниця" на рівні "СС".

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, в повідомленні на сайті Fitch Ratings зазначається, що рейтинг кредитоспроможності (Standalone Credit Profile, SCP) "Укрзалізниці" змінено з "СС" на "ссс-" на тлі кращих, ніж очікувалося результатів УЗ за перше півріччя 2023 року та оновленого прогнозу на весь рік.

Однак це не зніме повністю загрози дефолту в середньостроковій перспективі. Навіть з урахуванням зовнішньої та допомоги від держави, вийти на беззбитковість АТ УЗ у 2023 році не вдасться.

"Ми, як і раніше, очікуємо на від'ємний чистий результат у 2023 році, незважаючи на поліпшення проміжних показників", - зазначено в повідомленні.

"Операційний прибуток у 2022 році включав у себе гранти держави в розмірі 9,7 млрд грн, без яких компанія не змогла б підтримувати прибуткову діяльність. Ліквідність набагато краща, ніж на початку 2023 року, але багато в чому це пов'язано зі збільшенням прямого боргу і зовнішньої підтримки", - додали у Fitch.

Поліпшення фінансових результатів УЗ очікується у зв'язку з відновленням попиту на вантажні та пасажирські перевезення після їх зниження в перші місяці повномасштабного вторгнення.

За даними Fitch, УЗ планує у 2023 році збільшити виручку на 16% за рахунок зростання доходів від вантажоперевезень (82% операційних доходів на них). Цьому сприятиме і підвищення тарифів на них, яке відбулося минулого року.

Обсяг надходжень від пасажирських перевезень у 2023 році, як очікується, зросте на 15%.

При цьому капітальні витрати УЗ на 2023 рік (в основному на відновлення, ремонт і технічне обслуговування) було скорочено на 25% через повільніше, ніж очікувалося, виконання робіт. Утім, виконання і цього плану може бути переглянуто, залежно від держфінансування (близько 50% запланованого обсягу робіт).

Водночас непогашений борг УЗ на кінець липня збільшився до 42,2 млрд грн.

"Компанія погасила близько 1 млрд грн боргу за кредитними лініями, але залучила EUR99 млн (близько 4 млрд грн) від Європейського банку реконструкції та розвитку. До кінця 2023 року прямий борг має збільшитися до 59 млрд грн, але не більше від спочатку очікуваних 66 млрд грн", - зазначено в повідомленні Fitch.

Частка LPN (євробондів) у сумі боргу УЗ станом на кінець липня знизилася з 85,4% (на кінець 2022 року) до 77,5%. Частка боргу в іноземній валюті навпаки зросла з 94,3% (на кінець 2022 року) до 96,6%.

Нагадаємо, що в лютому поточного року Fitch Ratings підвищив рейтинг "Укрзалізниці" з "С" до "СС".