Естонський залізничний оператор Operail через прямі та опосередковані наслідки війни, яку росія розв’язала проти України, втратив 83% обсягу своїх вантажів.

Як передає ЦТС, про це йдеться в звіті компанії за перше півріччя 2023 року.

Якщо в довоєнному 2021 році Operail перевезла в Естонії за перше півріччя 6,6 млн т, то за цей же період 2022 року обсяг склав вже 3,6 млн т, а в 2023 році - лише 1,1 млн т.

Прибуток концерну до вирахування витрат з виплати відсотків, податків, зносу та нарахованої амортизації (EBITDA) за перше півріччя становив 0,2 млн євро, а чистий збиток - 3,1 млн євро.

Причиною різкого падіння обсягу вантажів є санкції, введені проти росії та білорусі у 2022 році, а також рішення власника припинити з 2023 року перевезення і непідсанкційних товарів з двох країн-агресорів. "Хоча таке рішення подає зразковий сигнал про те, що Operail жодним чином не підтримує агресора, воно дає сильну комерційну перевагу конкурентам, більшість з яких продовжують перевозити вантажі з росії та білорусі. На жаль, ми не прогнозуємо підвищення отримуваних доходів від перевезень, що обслуговуються в Естонії цього року", - прокоментував голова правління Operail Рауль Тоомсалу.

Повідомляється, що компанії також довелося скоротити половину співробітників.

Нагадаємо, що на початку 2023 року Operail підписав угоду про продаж своєї дочірньої компанії Operail Finland фінському логістичному підприємству Nurminen Logistics.

А Operail Leasing у лютому-березні 2023 року завершила третій і заключний етап продажу рухомого складу, що призначався для оренди.